Our Blog

Facebook gaat de strijd aan met YouTube


Update 10 augustus 2017 – Facebook presenteert videoplatform Watch

Facebook heeft het videoplatform Watch aangekondigd en lijkt hiermee definitief de concurrentie met YouTube aan te gaan. Watch wordt een speciaal onderdeel binnen het alsmaar groeiende Facebook. De dienst wordt op dit moment kleinschalig uitgerold in de Verenigde Staten en zal op termijn ook beschikbaar zijn in Nederland. De onthulling van het nieuwe videoplatform van Facebook geeft nog maar eens duidelijk aan dat Facebook vol inzet op video en de concurrentiestrijd met YouTube aan wil gaan.


geschreven 28 maart 2015

Afgelopen week hield Facebook het developers-evenement F8 in San Francisco. Op dit evenement kondigde Facebook nieuwe producten en nieuwe functionaliteiten voor o.a. Facebook en Facebook Messenger aan.  Eén onderdeel daarvan was Facebook Video. Mark Zuckerberg vertelde tijdens zijn presentatie dat video de meest gedeelde content op social media wordt. Daarom veranderde Facebook in juli 2014 het algoritme van de newsfeed, waardoor video’s op dit moment het meeste organische bereik op Facebook behalen. Facebook lijkt dus volledig op video in te zetten! Facebook heeft daarom een speciale afdeling voor video opgericht. Dit team heeft veel nieuwe functionaliteiten ontwikkeld voor video’s op het social media-platform. In deze blog behandel ik enkele van deze nieuwe features.

Facebook vs. YouTube

Embeddable video-player

Op Facebook worden dagelijks nieuwe video’s geplaatst, maar op dit moment zijn deze video’s alleen op het platform zelf te bekijken. Dit gaat binnenkort veranderen. Facebook gaat het mogelijk maken om op Facebook geüploade video’s ook op andere websites te kunnen plaatsen. Dit is wat momenteel veel gebeurd met video’s van YouTube. Op zich zal het voor YouTube niet uitmaken dat Facebook dezelfde functionaliteit aanbiedt voor haar video’s, maar als we naar de cijfers kijken moet YouTube zich misschien wel zorgen gaan maken.

Begin december 2014 werd bekend dat de beheerders van Facebook-paginahouders meer video’s direct op Facebook uploaden, dan dat YouTube-video’s op deze pagina’s werden gedeeld. Een jaar geleden dachten veel paginahouders niet eens na over het uploaden van hun video(‘s) op Facebook. Maar uiteraard bleef toen nog de vraag of video’s op Facebook wel voldoende bekeken zouden worden, in vergelijking met YouTube. Afgelopen maand kwam een antwoord op deze vraag en het antwoord is zeer gunstig voor Facebook. Begin dit jaar werd in een periode van 30 dagen meer video’s geüpload op Facebook die meer dan 1 miljoen views hadden, dan op YouTube. Het verschil is enorm te noemen:

Verschil YouTube en Facebook video's

(Bron: Business Insider)

Specifieke videofeatures van Facebook

Zoals veel marketeers weten, is het mogelijk om met Facebook-advertenties specifiek te richten op bepaalde groepen mensen. Wil je dat alleen mensen tussen de 18 en 30 jaar uit de provincie Noord-Holland je bericht zien, dan is dat bijvoorbeeld mogelijk. Facebook maakt het straks mogelijk om aan te geven dat je video alleen door jouw gekozen leeftijdsgroep, geslacht en locatie bekeken gaat worden.

Facebook-paginahouders krijgen ook de optie om video’s alleen op hun eigen pagina te plaatsen, zonder dat ze in de newsfeeds van de volgers verschijnt. Dit kan bijvoorbeeld handig gebruikt worden voor video’s die je alleen wil embedden op je eigen website. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide rondleiding door jouw software. Deze content is meestal niet interessant om in je newsfeed te plaatsen. Al zou het wel interessant zijn als de optie van het richten van een video aan bestaande klanten, in de toekomst mogelijk wordt. Hierdoor zullen niet-klanten de video niet in hun newsfeed zien.

En heb je een selectie video’s die bij elkaar horen? Facebook lijkt de afspeellijsten bijna letterlijk overgenomen te hebben van YouTube. Daarbij kan je op de videopagina een eigen gekozen video uitlichten. Alle videopagina’s zijn te bereiken via facebook(dot)com/*Pagina*/videos. Een goed voorbeeld is de videopagina van Facebook zelf: facebook.com/facebook/videos.

afspeellijstenfacebook

Een videopagina van Facebook

Ook kondigde Facebook aan dat je zelfontworpen thumbnails en ondertiteling in meerdere talen kan toevoegen aan de video’s. Ook krijgen Facebook-paginahouders uitgebreide analytics van de video’s te zien en wordt de call-to-action-functionaliteiten verder uitgebreid. Het is nog even afwachten om te kunnen zien hoe dit precies gaat werken.

360 graden video’s (spherical video’s)

Mark Zuckerberg toonde tijdens de F8-persconferentie een schema waarin te zien was dat de content dat gedeeld wordt op Facebook steeds veranderd. Hij gaf als voorbeeld dat mensen vroeger hun reis naar Italië op Facebook met tekst beschreven, maar dat dit op dit moment eigenlijk vooral met foto’s gebeurd. De volgende stap zullen video’s zijn. Zuckerberg gaf aan dat deze stap op dit moment al gemaakt wordt, want het aantal video’s dat geplaatst wordt op Facebook, groeit significant. Volgens Social Bakers steeg tussen mei en juli van vorig jaar het aantal video’s dat direct op Facebook werd geüpload met maar liefst 50% en comScore meldde in oktober dat via de desktop meer video’s bekeken werden op Facebook dan op YouTube.

Zuckerberg denkt dat de stap na video’s VR/AR zal zijn. Hij toonde hierbij een voorbeeld waarbij een video werd getoond die door 24 camera’s was opgenomen. Hierdoor kon je 360-graden om je heen kijken in Italië. Deze video’s zouden in de toekomst ook in de nieuwsweergave op Facebook moeten gaan verschijnen. Daarbij zullen deze video’s ook gaan werken op de Oculus, de VR-bril van Facebook. YouTube experimenteert op dit moment ook met 360-graden video’s.

Moet YouTube bang zijn voor Facebook?

De cijfers over video’s op Facebook liegen er niet om, maar er zijn nog wel veel kanttekeningen die onduidelijk zijn en de tijd nodig hebben om te zien wat het gaat betekenen. YouTube-video’s worden bijvoorbeeld steeds beter weergegeven in de zoekresultaten van Google en op dit moment is dat niet het geval voor video’s die geüpload worden op Facebook. Dit kan momenteel voor veel marketeers een zeer goede reden zijn om Facebook nog niet als primair videoplatform te gaan gebruiken.

Daarnaast is het bijvoorbeeld de vraag of langere video’s ook succes hebben op Facebook. Persoonlijk zie ik vooral korte video’s verschijnen op het social media-platform van Mark Zuckerberg. Het lijkt dus aannemelijk dat Facebook een ander soort videocontent vraagt dan YouTube. Ook is het op dit moment nog niet mogelijk voor contentmakers om geld te verdienen met video’s op Facebook. Tijdens een presentatie gaf Facebook wel aan, dat ze aan het onderzoeken zijn om deze mogelijkheid ook op Facebook te introduceren.

Ook is livestreaming een steeds groter wordende trend binnen videomarketing. Begin 2015 betraden live-videostreamingdiensten Meerkat en Periscope van Twitter al de markt. Facebook biedt echter deze mogelijkheid nog niet aan en tijdens de presentatie werd alleen duidelijk dat ze naar de mogelijkheden van livestreaming aan het kijken waren. YouTube biedt gebruikers al geruime tijd de mogelijkheid om live-video’s te streamen. Daarnaast werken ze aan een streamingdienst voor gamers, waarmee ze de concurrentie met Twitch hopen aan te gaan.

Als we alles bij elkaar gooien is YouTube op dit moment nog steeds het grootste videoplatform en bied het nog steeds meer mogelijkheden aan dan Facebook. Jarenlang heeft YouTube niet echt veel te vrezen gehad van haar concurrenten, maar dit lijkt nu toch eindelijk te veranderen. Hopelijk levert deze toenemende concurrentie weer vernieuwingen bij YouTube op en zijn contentmakers uiteindelijk de grote winnaar!


1 Comment

  • Branko Jovanovic 30 maart 2015 at 08:16

    Interessant!

Comments are closed.